De Amsterdamse Scheggen

De Amsterdamse Scheggen

Branding en marketing de Amsterdamse Scheggen
De Amsterdamse Scheggen

Vraag

De Amsterdame Scheggen zijn onbekend bij de meeste Amsterdammers. Ze hebben er nog nooit van gehoord. Maar hoe bijzonder is het wel niet dat in Amsterdam de natuur altijd dichtbij is. Iedere Amsterdammer kan binnen 10 minuten in het groen staan! Een divers groen landschap omgeeft Amsterdam. Dit landschap dringt diep de stad in via 8 groene Scheggen. Vandaag de dag kun je hier nog steeds heerlijk natuur opsnuiven, in het bos wandelen, lekker met de kids ravotten of werken in je moestuin. Maar niet alleen van recreatief belang, ook van ecologisch, cultuurhistorisch en economisch belang. Tevens leveren de Scheggen een enorme bijdrage aan de toekomst- en klimaatbestendigheid van de stad. Betere luhctkwaliteit, beperken van hittestress en berging van water.

Vraag aan de Firma Stek: ‘We willen dat bewoners van Amsterdam aan het eind van het jaar weten wat een scheg is, hoe belangrijk de scheggen zijn voor de stad en wat de potentie is.’ Dus: hoe positioneren we de Amsterdamse Scheggen en zorgen we dat Amsterdammers ze leren kennen en omarmen?

De Amsterdamse Scheggen

Aanpak

De Amsterdamse boer op met de Scheggen! Wij gaan een superscherpe identiteit ontwikkelen voor de Amsterdamse Scheggen. Om ze hiermee op het netvlies van de Amsterdammer te krijgen: nut & noodzaak ervan, maar ook beleving & fun.

We maken een overkoepelend paraplumerk voor alle 8 Scheggen. Ook al is elke Scheg anders, heeft het een ander doel en een andere rol in de stad, we scharen ze onder één merknaam.

  1. Informeren: Amsterdammers informeren over nut & noodzaak van de Scheggen: nut voor klimaat in de stad, luchtkwaliteit, hittestress, toekomstbestendigheid van de stad, nut voor ecologie etc.
  2. Verleiden: De Amsterdamse Scheggen op een onderscheidende manier op de kaart zetten en er geliefde gebieden (bestemming of anders) in Amsterdam van maken.
  3. Agenderen van de Scheggen bij een breed publiek én de politiek.

Tegelijkertijd:

  1. Een sterk merk bouwen om ontwikkelingen richting te bieden.
  2. De ontwikkelingen blijvend onder de aandacht brengen om het enthousiasme vast te houden de komende jaren.
De Amsterdamse Scheggen

Resultaat

We hebben de Amsterdamse Scheggen op een onderscheidende manier gepositioneerd en een onderscheidend merk gecreerd. Het onderscheidend vermogen zit em in het feit dat Amsterdam zich als wereldstad onderscheidt ten opzichte van andere wereldsteden, omdat het ‘groene vingers’ heeft. Groene buitengebieden waardoor het voor elke Amsterdammer, jong en oud, arm en rijk, hoog- of laagopgeleid, single of met het gezin, mogelijk is om natuur te beleven. Lekkere frisse buitenlucht opsnuiven, Zen-zijn in de natuur, naar de kinderboerderij, een fijne picknick en ga zo maar door. Dat maakt de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de stad Amsterdam uniek, op een wereldschaal.  En waardoor het klimaat (luchtzuivering, hitte, water)  in de stad aantrekkelijk blijft.

We hebben de Scheggen op de kaart gezet, in eerste instantie bij Amsterdammers én bij de politiek. Amsterdammers én politieke spelers kregen het belang van de Amsterdamse Scheggen tussen de oren. En ook de kwetsbaarheid ervan.

Facts & figures

Opdrachtgever

ARCAM (Architectuur Centrum Amsterdam)

Looptijd

Aug. 2019 - mei 2020

Plaats

Amsterdam

Expertises

  • Gebiedsmarketing
    Gebiedsmarketing